05.12.2021 - Pendik Ticaret ve İş Platformuna Hoşgeldiniz.
Pendik Firma ve İş Platformu

Nöroloji uzmanından müsilaj uyarısı: Bu devirde kabuklu deniz eserlerini tüketmeyin, felç riski var

Denizdeki mikroorganizmaların üremek için fosfor ve azota muhtaçlık duyduğunu aktaran Dr. Oğuzhan Onultan, Marmara Denizi’ndeki kirliliğin bunu …

Nöroloji uzmanından müsilaj uyarısı: Bu devirde kabuklu deniz eserlerini tüketmeyin, felç riski var
kariyer-2.png

Denizdeki mikroorganizmaların üremek için fosfor ve azota muhtaçlık duyduğunu aktaran Dr. Oğuzhan Onultan, Marmara Denizi’ndeki kirliliğin bunu ziyadesiyle sağladığını lisana getirdi.

“MÜSİLAJIN İÇİNDEKİ YAĞ DOKUSU AĞIR METALLERİ KOLAY KOLAY TUTUYOR”

Dr. Onultan, müsilajın organik bir yapı olduğunu belirterek, “Hümin ismi verilen yapıyı içeriyor. Daha evvel Adriyatik Denizi’nde görüldüğü için İtalya‘nın yaptığı araştırmalar var. İçinde amino asit, yağ ve karbonhidratın çeşitli formatları bulunuyor. Müsilajın içindeki yağ dokusu ağır metalleri kolay kolay tutuyor. Denizin tabanına çökünce de tabandaki bilhassa kabuklu canlıların besini haline geliyor” diye konuştu.

“CIVA, KURŞUN, ARSENİK BULUNUYOR”

Bilhassa midyelerde bulunan paralitik shellfish toksinin ( PST) felç yapabildiğine dikkat çeken Dr. Onultan, “Müsilajda bulunan en ziyanlı ağır metal cıva, arsenik, kurşun ve lityum bulunuyor. Bu hususlar yağda çözülebiliyor. Beyin omurilik bariyeri dediğimiz sıvıya geçebiliyorlar. Beyinde bilhassa cıva ve kurşunun önemli toksik tesirleri bulunuyor. Beyinde hudut hücreleri ortasındaki iletimi etkiliyor. Toksik etkiliyle olması gereken elektrolitlerin yerini değiştiriyor. Cıva beynin hafıza merkezini olumsuz etkiliyor” sözlerini kullandı.

Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan

“KABUKLU DENİZ ESERLERİNİ BU DEVİRDE TÜKETMEK RİSKLİ”

Midye, istiridye, istakoz üzere kabuklu canlıların deniz suyunu süzerek beslendiğini hatırlatan Dr. Onultan, “Özellikle bu periyotta tüketilmeleri riskli. Kültür balıkçılığı yapan yerlerden deniz eseri alabilirsiniz. Tekrar İtalya’da 2014 yılında yapılan bir çalışmaya nazaran, lifli besinler beyindeki ağır metalleri azaltıyor. Yeşillik, zerzevat ve meyveyi bol bol tüketmek lazım, beyinde biriken cıva oranını düşürüyor” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Gül Kaba

kariyer-2.png
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ